Prerazmišljavanje #2

The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde - Robert Louis Stevenson

Sa kakvim iskrenim odricanjem sam zaključao vrata kroz koja sam tako često izlazio i ulazio i smrvio ključ nogama!

 

Čitajući roman "Dr Džekil i g. Hajd", nisam mogla da, pored univerzalnosti čovekovog dualizma, ne primetim i sopstvenu zabrinjavajuću sklonost ka isticanju te podvojenosti, izraženu u "nadimku" koji sam koristila za sve društvene mreže - ClaudiaVolturi. Klaudija je dete-buntovnik iz "Vampirskih hronika", a Volturi prezime drevne porodice čija je osnovna odlika opsednutost (sopstvenim) pravilima, iz dela Stefani Majer.

Promenu tog "nadimka" u sadašnji (Alisa Tamna) prvobitno sam i sama smatrala površnim uticajem Lukjanjenkovih "Straža", da bih tek posle ponovnog pročitavanja sudbine Alise Donjikove shvatila kako se i moj pogled na "dualizam" ljudske prirode promenio. Shvatila sam, kao što je dr Džekil predvideo, da u čoveku ne postoje dve duše suprotne kao crno i belo ili dobro i zlo, nego veliki, nedomerljiv broj najrazličitijih "stanara". 

Mogućnost poricanja sebe i svojih unutrašnjih neusaglašenosti zarad nekog drugog bića ono je što dobre izdvaja od ostalih. U Alisi nije preovladala nijedna "pod-ličnost" zasebno, već ih je izmirila i ujedinila ljubav. I u meni će tako, na kraju, nadam se.